Flexibelere supplychains gaan voedselverspilling tegen

Winnaar Oranje Handelsmissiefonds 2022

Hoe zorg je ervoor dat een batch aardbeien op het juiste moment op de juiste plek terechtkomt om zo voedselverspilling te voorkomen? OneThird, een van de winnaars van het Oranje Handelsmissiefonds (OHMF) 2022, ontwikkelde een systeem dat de houdbaarheid van groente en fruit meet. “Wij zijn startende met export en kunnen daarbij de hulp van het OHMF goed gebruiken”, vertelt oprichter en directeur Marco Snikkers.

In Nederland is het meetsysteem van OneThird al geïmplementeerd in diverse voedselketens, legt Marco Snikkers uit. “We weten dat het werkt en dat er een markt voor is. Nu willen we de eerste stappen in Noord-Amerika gaan zetten. Want voedselverspilling is een mondiaal probleem. Onze naam komt voort uit het gegeven dat een derde van ons voedsel verspild wordt. Maar in Noord-Amerika is sprake van maar liefst veertig procent verspilling.”

Gunstigste verkoopbestemming

Met het meetsysteem krijgen alle partijen in de voedselketen, van teler tot winkelier, een goed beeld van de (resterende) houdbaarheid van groente en fruit, en kunnen zij de gunstigste verkoopbestemming vaststellen. Snikkers: “Door bijvoorbeeld een batch aardbeien in het westen van de Verenigde Staten (VS) te meten op houdbaarheid, kun je bepalen of die lang genoeg houdbaar is voor winkels in het oosten. Als dat niet het geval is, dan distribueer je de aardbeien lokaal. Hierdoor komt het juiste product op het juiste moment op de juiste plek, en zorg je ervoor dat de keten flexibeler wordt. Momenteel zijn onze klanten voornamelijk distributiecentra voor groente en fruit van grote retailers. Deze kopen vaak rechtstreeks bij de telers in en zorgen zelf voor het gehele vervoerstraject.”

CETA goed handelsverdrag

Snikkers verwacht dat de kennis en ervaring van mensen binnen evofenedex en RVO zijn bedrijf goed op weg kunnen helpen. “Wie internationaal zaken gaat doen, loopt tegen allerlei verschillende regels en gebruiken aan. Eigenlijk wil je vooraf weten wat je nog niet weet. Verder kunnen we de hulp bij het uitbouwen van ons netwerk en toegang tot connecties in de VS goed gebruiken. We zijn nu ook aan het uitzoeken of het raadzaam is een eigen entiteit in Canada op te richten, om van daaruit de VS te bewerken. Met CETA bestaat immers een goed handelsverdrag en we merken dat er een stevige handelsrelatie is tussen Nederland en Canada.”

Met het Oranje Handelsmissiefonds ondersteunen evofenedex, EY, het ministerie van Buitenlandse Zaken, Regina Coeli, RVO en UPS jaarlijks tien mkb-bedrijven met hun exportambities.

Bron­vermelding:

Globe magazine van evofenedex