HANDELSMISSIE COLOMBIA

Meegaan met een handelsmissie opent deuren die normaal gesproken gesloten blijven. Logistics Business Partners plukt er direct de vruchten van. “De matchmaking was geweldig.”

In Colombia is het zakenklimaat tegenwoordig uitstekend. Dat dit in het verleden wel anders was kan Anton Filippo, commercieel manager van Logistics Business Partners (LBP) Rotterdam BV beamen. “Toen ik er 12, 13 jaar geleden voor het eerst kwam, was het een narcostaat waar geweld en onveiligheid de boventoon voerden. Kortom, het was een land met een duister imago.”

Met de minister mee

Deze omstandigheden hadden hun weerslag op de economie en het zakenklimaat. Dat er inmiddels een hoop veranderd is in het Midden-Amerikaanse land zagen de 35 Nederlandse bedrijven die er in november op handelsmissie waren, in het kielzog van Lilianne Ploumen, minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Positieve stemming

Colombia is dankzij keihard ingrijpen van de regering al enkele jaren een stabiel land waar je veilig over straat kunt en uitstekend zaken kunt doen. “De lokale economie vaart er wel bij: die groeit al enkele jaren achtereen met 5 procent, terwijl de inflatie nihil is. De bevolking is positief gestemd en wil graag vooruit komen”, legt Filippo uit.” Dit biedt natuurlijk een hoop kansen voor Nederlandse ondernemers.

Export naar Europa

Zo ook voor LBP, dat graag meer zaken zou doen in Colombia. “Twee van onze trouwste klanten, met wie we wekelijks zakendoen, zitten in Colombia. En er zijn nog veel meer fruittelers in Colombia die graag willen exporteren naar Europa.” LBP levert logistieke diensten aan bedrijven over de hele wereld die hun verse exotische fruit en groente op de Europese markt brengen.

Groot succes

LBP is vaker op handelsmissie geweest, maar dit was echt een groot succes voor de onderneming. Zo zat commercieel manager Filippo om de tafel met een flink aantal verschillende partijen die fruit naar Europa willen exporteren. “Dit sloot naadloos aan op de diensten die wij aanbieden; echt een schot in de roos.” LBP hoopt spoedig de vruchten te kunnen plukken van deze handelsmissie.

Holland House

Dat Filippo zijn tijd zo efficiënt kon benutten is volgens hem volledig de verdienste van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (rvo.nl) en de Nederlandse ambassade ter plaatse. “Zij hebben daar het Holland House opgezet dat contacten met interessante Colombiaanse fruittelers voor ons regelde.”

Perfecte matchmaking

“Vooraf konden wij onze wensen op papier zetten zodat zij potentiële partners konden zoeken. Die matchmaking hebben ze echt uitstekend gedaan. En het feit dat de minister en de secretaris-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken meegingen, was voor de Colombianen extra reden om de deuren wijd open te zetten.”

Prijs OHMF

Deze handelsmissie regelde LBP zelf en wat Filippo betreft smaakt het naar meer. Tijdens het organiseren van de deelname aan de missie werd het bedrijf gewezen op het bestaan van het Oranje Handelsmisse Fonds (OHMF). Nu de logistiek dienstverlener is gekroond tot een van 10 winnaars van het OHMF is het doel om in 2015 nog een keer op handelsmissie mee te gaan. “Het is onderdeel van het prijzenpakket dat we in de nabije toekomst weer deelnemen aan een missie. Dat is iets waar wij naar uitkijken omdat we dan ook gebruik kunnen maken van het netwerk van de partijen achter het OHMF zoals ING en KLM.”