INTERNATIONAAL ONDERNEMEN OP EEN HOGER NIVEAU

Rotterdam, Eindhoven, Amsterdam. In deze steden vonden onlangs de Oranje Handelsmissiefonds (OHMF) masterclasses Internationaal Ondernemen ’15 plaats. Deelnemers waren mkb-ondernemers die zich eind vorig jaar opgegeven hadden voor het winnen van één van de tien prijzen van het Oranje Handelsmissiefonds.

Het OHMF is een initiatief van ING, KLM, MKB-Nederland, het Ministerie van Buitenlandse Zaken en wordt ondersteund door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Jaarlijks winnen tien mkb-bedrijven een handelsmissiepakket en uitgebreide begeleiding in de aanloop naar de missie door de betrokken partijen. Meer informatie over het fonds en de winnaars is te vinden op www.oranjehandelsmissiefonds.nl.

De masterclass sessies waren kleinschalig en interactief. Aan tafel twee ondernemers met aanzienlijke ervaring in het internationaal zakendoen, een adviseur Internationaal Ondernemen van RVO.nl en een selecte groep mkb’ers uit diverse sectoren en actief op verschillende markten.

Klanten maken klanten

Van tevoren was aan de deelnemers gevraagd om een ‘gouden tip’ en ‘prangende vraag’ aan te leveren. Deze vragen vormden de basis van het gesprek. ‘Wanneer ben je als bedrijf klaar om te exporteren?’ en ‘Hoe vind je betrouwbare zakenpartners?’ zijn vragen die altijd terugkeren. ‘Zorg dat je partner wordt met de partner van je partner’ is het advies van Dennis Vaandrager van Base Logistics, één van de internationaal ervaren ondernemers aan tafel. Op die manier vergroot je de kans om een betrouwbare partij te treffen.’

Strategieën werden uitgewisseld: ‘Klanten maken klanten: zorg dat je klant je ambassadeur wordt.’ is één van de gouden tips. ‘Grijp het momentum, je moet er bovenop zitten. Internationaal zakendoen kun je niet vanuit Nederland doen, je moet er naartoe en je moet er zijn. Laat ook zien dat je niet meteen weer weg bent, dat je een lange termijn strategie hebt.’

Hulp vanuit de overheid

Dat de overheid een bijdrage kan leveren is lang niet bij iedere ondernemer bekend. Bij RVO.nl kun je door middel van het opmaken van een Zakenpartnerscan een markt in kaart laten brengen of vraagbeantwoording over de markt van je keuze aanvragen. Onze ambassades, Consulaten-Generaal en Netherlands Business Support Offices hebben een ‘open door policy’ als het gaat om het begeleiden van Nederlandse bedrijven. De economische afdelingen van de ambassades kennen de markt en het lokale netwerk. Om een goed beeld te krijgen is het raadzaam om contact met hen op te nemen.

Ben je een ondernemer met internationale ambities en wil je volgend jaar ook de uitnodiging voor de masterclass ontvangen? Ga dan naar de homepage en schrijf je in!