NEDERLANDS BEDRIJF VEROVERT NEW YORK MET MUSEUM-APP

Polman’s bedrijf Guide ID was één van de 10 winnaars van het Oranje Handelsmissiefonds 2015 (OHMF). Een jaar lang ontvangt hij hulp van ING, KLM, MKB-Nederland, het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, waardoor het bedrijf dit jaar over de oceaan werd geholpen.

Guide ID heeft de ‘Podcatcher’ ontwikkeld, een slimme audioguide waarmee museumbezoekers een tour door het museum volgen. Voor het museum verzamelt de Podcatcher marketinggegevens. Het systeem is zo laagdrempelig dat 70 tot 80 procent van de bezoekers de audioguide gebruikt. “Bij vergelijkbare museum-apps is de ‘pick-up rate’ hooguit 1 procent. Wij bereiken dus 70 keer zo veel publiek!”

skyline-buildings-new-york-skyscrapers

Ambities

Via het OHMF heeft het Consulaat Generaal in New York ervoor gezorgd dat Guide ID zich als een van de dertien start-ups mocht presenteren op de Amsterdam2NYC cultural startup bootcamp. In dezelfde week vond de culturele missie van de gemeente Amsterdam plaats, waar culturele instellingen uit Nederland aan deelnamen. Dit bood waardevolle netwerkgelegenheden.

Zijn ambities zijn groot: “We gaan er vol in! Zoals Amerikanen zeggen ‘go big or go home’.”

Tijdens de startup bootcamp had Polman netwerk- en workshopsessies met creatieve bedrijven. Het leverde direct contacten op met techbedrijven die content willen maken voor het Guide ID-platform.

Versnelling

Het OHMF heeft echt een netwerk geopend, stelt Polman. “We zijn ijzersterk gepitcht door Buitenlandse Zaken in New York. Dat heeft ons een vliegende start gegeven. Daarnaast is alle pr die je krijgt ook heel erg motiverend voor onze medewerkers.”

De culturele missie leverde direct een aantal projecten in New York op. Polman heeft zijn ambities alweer opgeschroefd: “New York is veroverd. Binnen twee jaar moeten daar tien Amerikaanse steden bij komen.”

Inschrijven

Is jouw bedrijf ook toe aan een volgende stap en wil je internationaal doorbreken?  Maak gebruik van het netwerk van het Oranje Handelsmissiefonds. Schrijf je snel in en wie weet ben jij een van de volgende 10 winnaars.

Droom jij van internationale groei?

Het OHMF, een initiatief van ING, KLM, MKB-Nederland, het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, helpt jaarlijks 10 ondernemers uit het mkb met het realiseren van hun internationale ambities. Ben jij zelf ondernemer en heb je een exportdroom? Meld je dan voor 11 oktober hier aan.

Dit artikel is eerder verschenen op www.nu.nl op 22 september 2016