Nieuwe strategie vergroot scoringskans

Op het Nationaal Export Event in november 2023 werd Oxycom, leverancier van duurzame koelsystemen, uitgeroepen tot een van de tien winnaars van het Oranje Handelsmissiefonds. Voor directeur Bart Reinders en exportdirecteur Barry Leuverman was dat net op het juiste moment. “We hebben plannen om met een nieuwe exportstrategie uit te breiden naar Duitsland. Hierbij is de hulp van het fonds heel welkom.”

“Wij zijn al langer bezig in Duitsland maar krijgen daar nog niet echt goed voet aan de grond”, vertelt Barry Leuverman. “Die markt ligt dichtbij en heeft veel potentie, maar de verschillen in cultuur en tradities in de diverse deelstaten maken het lastig. Momenteel werken we samen met enkele lokale distributeurs maar die hebben niet genoeg focus op onze producten. Daarom willen we in Duitsland onze huidige strategie uitbreiden met lokale aanwezigheid.”

Eigen verkoopkantoor

Het voornemen van Oxycom is met eigen verkopers te gaan werken in het noorden en zuiden van Duitsland. Bart Reinders: “We overwegen op termijn een eigen verkoopkantoor op te richten. Zo zitten wij zelf dichter op de bal en kunnen we onze distributeurs nog beter ondersteunen bij de verkoop. Wij zien het als een pilot. Als die succesvol blijkt te zijn, kunnen we deze strategie uitrollen naar andere landen.”

Voor de Nederlandse markt werkt het bedrijf overigens al op die manier, vult Leuverman aan. “De scoringskans wordt daarmee hoger. De nieuwe strategie vormt geen bedreiging voor onze distributeurs maar leidt ook voor hen juist tot meer business. Ruim de helft is nu export. Binnen een periode van vijf jaar moet dit naar tachtig procent. Met succes in Duitsland zitten we daar al snel op.”

Deuren openen

“Door de partners van het Oranje Handelsmissiefonds willen wij laten checken of we wel de juiste regio’s in Duitsland op het oog hebben”, vervolgt Reinders. “Verder hebben we behoefte aan advies over het oprichten van een eigen verkoopkantoor. Welke deelstaat leent zich daar het beste voor en wat komt er allemaal bij kijken? Wij zullen dan ook ondersteuning nodig hebben op boekhoudkundig en juridisch vlak, zoals bij het opstellen van arbeidscontracten. Ook ben ik van plan mijn Duits op te frissen bij Regina Coeli. Verder hopen we dat de ambassade deuren kan openen en ons kan helpen op het juiste niveau binnen te komen bij potentiële klanten.”

OHMF-winnaar

Het bedrijf is op 1 november 2023 op het Nationaal Export Event gekroond als 1 van de 10 winnaars van het Oranje Handelsmissiefonds (OHMF). Het fonds selecteert op basis van de kracht van het product of dienst, ambities, duurzaamheid en de motivatie om te starten of uit te breiden in het buitenland. De winnaars worden in 2024 ondersteund door de partners (waaronder evofenedex) van het OHMF om hiervoor een stap in de goede richting te kunnen zetten. Het prijzenpakket bestaat onder andere uit hulp van het internationale netwerk van de partners, deelname aan een handelsmissie, ondersteuning bij het vinden van zakenpartners en kennisondersteuning vanuit de partners, zoals het maken van een solide exportplan.

Met het Oranje Handelsmissiefonds ondersteunen evofenedex, EY, het ministerie van Buitenlandse Zaken, Regina Coeli, RVO en UPS jaarlijks tien mkb-bedrijven met hun exportambities. De inschrijving voor 2024 sluit op 14 juni. Schrijf je hier in.

Bron: