Partners Oranje Handelsmissiefonds brengen het buitenland snel dichterbij

Een jaar gratis professionele begeleiding bij de stap naar het buitenland. Jaarlijks krijgen 10 winnaars van het Oranje Handelsmissiefonds (OHMF) deze buitenkans. Maar het OHMF-netwerk biedt steeds meer. “Meedoen aan OHMF is niet alleen interessant voor winnaars.”

Wat is het bijzondere aan OHMF en wat heb je eraan als ondernemer? We spraken erover met Anneke van den Berg van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en Rob Zomer van evofenedex. Zij zijn actief in de werkgroep van het bestuur en bereiden zich voor op de volgende ronde.

Vliegende start

Anneke van den Berg werkt al vanaf het begin in 2013 mee aan het Oranje Handelsmissiefonds, een initiatief van RVO. Zij is projectadviseur OHMF bij RVO. Anneke vindt vooral de bundeling van expertises van publieke en private partners heel bijzonder. “De lijntjes zijn kort, de rollen zijn duidelijk. Met ons ‘Pluspakket‘ geven we de winnaars alles mee voor een vliegende start in het buitenland.”

RVO doet de intake en zorgt met het buitenlandnetwerk onder meer voor marktinformatie, het zoeken naar zakenpartners en deelname aan een handelsmissie. MKB-Nederland biedt mkb-specifieke kennis en een groot ondernemersnetwerk in deze fase.

Als het zakendoen in het buitenland concreter wordt, komen specialisten in actie. Evofenedex voor contracten en andere exportformaliteiten, ING voor het betalingsverkeer en EY voor de fiscale en administratieve uitdagingen die per land gelden.

Krachtiger dienstverlening

Rob Zomer werkt als business unitmanager internationaal ondernemen bij ondernemersvereniging evofenedex, dat sinds anderhalf jaar partner is bij OHMF. Zij regelen de praktische zaken die nodig zijn voor export. “Hoe sluit je een goed contract met je buitenlandse zakenpartner, met de juiste leveringsvoorwaarden? Welke goederencodes en douaneformaliteiten zijn nodig? Laat dat maar aan ons over.”

“We verwijzen naar personen in plaats van instanties”

Rob vertelt dat de partners bij OHMF werken vanuit het idee dat ze elk hun rol hebben bij de stappen die de ondernemer zet. “Zo kunnen wij onze service onderling goed afstemmen. En doordat we elkaar goed kennen, kunnen we ondernemers verwijzen naar personen in plaats van instanties. Dat maakt de dienstverlening krachtiger.”

OHMF als VIP-label

Anneke legt uit dat OHMF als een VIP-label werkt. “Partners en ambassades lopen een stapje harder. Zo kregen we een databedrijf op het podium van de GES – een groot evenement in de VS – naast premier Mark Rutte en Michael Pompeo, toen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken. Er kwam ook een vervolgafspraak.” Het is volgens haar een van de vele verhalen die laten zien dat OHMF vaak resultaten boekt.

OHMF zet zich bovendien breder in voor bedrijven. Anneke vertelt dat oud-winnaars vaak terugkeren op de jaarlijkse ambassadeursconferentie. Voor iedereen die zich inschrijft voor OHMF organiseren ze evenementen. Ze proberen ook via andere wegen ondernemers te bereiken. “Binnenkort geven we workshops op de Business Day Duitsland, de China Business Week en het Nationaal Export Event (NEX).

“We begrijpen de behoeften van bedrijven in verschillende fases steeds beter”

Meer maatwerk om kansen te grijpen

RVO en partners hebben veel geleerd van 8 jaar OHMF, vindt Anneke: “We zijn de behoeften van bedrijven in verschillende fases beter gaan begrijpen.” Zo zijn ze op zoek gegaan naar fiscale expertise en dat leverde de nieuwe partner EY op.

Anneke: “Het standaard ‘prijzenpakket’ maakt plaats voor meer maatwerk. En we zien dat ons groeiende netwerk kansen oplevert. We koppelden een nieuwe winnaar die naar de VS wil onlangs aan een oud-winnaar. Die vestigde zich al 2 jaar geleden in de VS.”

Rob vindt OHMF een prachtig initiatief voor ondernemers. “De wereld ligt aan je voeten. Het is alleen niet zo gemakkelijk om kansen verzilveren! OHMF helpt bedrijven om het buitenland overzichtelijker te maken en dichterbij te brengen.”

Meer weten over OHMF?

De coronapandemie zorgde voor een tijdelijke onderbreking. Komend najaar wordt bekend wanneer een nieuwe ronde start. Houd de media van RVO en de OHMF-website in de gaten voor meer informatie.

Wilt u ook #hetNetwerkEffect ervaren?

Neem dan contact op met RVO. Wij helpen u graag verder en zorgen voor de juiste contacten in Nederland en bij ons buitenlandnetwerk.