Volop kansen in Florida
Winnaar Oranje Handelsmissiefonds 2023
Met behulp van biobased, bio-afbreekbare materialen richt BESE products zich op het herstellen van natuurgebieden wereldwijd. Malenthe Teunis, operational manager bij dit volledig circulaire bedrijf in Culemborg, ziet volop mogelijkheden voor het uitbreiden van de business in de Verenigde Staten.
Sinds de start in 2018 is BESE products al actief in het buitenland, vertelt Malenthe Teunis. “Onze producten hebben we ontwikkeld in samenwerking met onder meer de University of Florida. In deze deelstaat was ook ons eerste project. Hierdoor had onze beginperiode direct al een internationaal karakter. Daarna is het balletje snel gaan rollen. Ook in Europa was er meteen veel belangstelling van overheidsinstanties die zich bezighouden met natuurbeheer. Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk zijn belangrijke markten. Buiten Europa zijn we momenteel voornamelijk actief in Azië, Australië en de Verenigde Staten. Deze regio’s hebben veel kustlijnen die last hebben van degradaties, waardoor de vraag naar natuurherstel groot is.”
Lokaal voorraad
Met hulp van het Oranje Handelsmissiefonds (OHMF) wil Teunis de mogelijkheden in de Verenigde Staten, en dan met name die aan de oostkust, verder onderzoeken. “Ook in Florida is nog veel potentie voor ons. Daar zijn wij al goed bekend met onze producten en projecten, dus dat is een groot voordeel. We overwegen er een eigen vestiging op te richten van waaruit we Amerikaanse opdrachtgevers beleveren, en waar we lokaal voorraad aanhouden.”
Efficiënt transport
Teunis en haar collega’s zijn erg geïnteresseerd in het netwerk en de kennis van de diverse partners van het OHMF. “Wij zijn allemaal mariene biologen en zitten in een groot netwerk van onderzoekers. Dit netwerk willen we graag aanvullen met contacten bij beheerders van natuurgebieden. evofenedex heeft ons al goed geholpen met diverse vraagstukken op het vlak van douanezaken voor landen buiten de Europese Unie. We zijn namelijk achteraf nog wel eens geconfronteerd met een onverwachte doorbelasting van invoerrechten. Het is prettig als je daar aan de voorkant rekening mee kunt houden. Bij UPS hebben we de vraag neergelegd hoe we het transport zo efficiënt mogelijk kunnen organiseren. Belangrijk aspect hierbij is advies over de verpakkingsmethode om transportschade zoveel mogelijk te voorkomen. Wij leveren op basis van de ICC Incoterms® 2020-regel Delivered Duty Paid waardoor het risico tijdens het transport bij ons ligt. Maar voor ons als kleine partij is het vaak lastig na te gaan wie precies aansprakelijk is voor de transportschade.”
Met het Oranje Handelsmissiefonds ondersteunen evofenedex, EY, het ministerie van Buitenlandse Zaken, Regina Coeli, RVO en UPS jaarlijks tien mkb-bedrijven met hun exportambities. De inschrijving voor 2024 sluit op 14 juni. Schrijf je hier in.