Winnen OHMF voor ihomer geschenk uit de hemel

Met zijn exportplan voor software voor laadpaalbeheer naar Italië is ihomer een van de tien winnaars van het Oranje Handelsmissiefonds 2024. “Het kwam toch wel een beetje als een verrassing”, zegt Boudewijn Groeneboer namens het bedrijf.

ihomer is leverancier van laadpaalbeheersoftware. Het bedrijf uit Etten-Leur exporteert al naar onder andere het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, de Verenigde Staten, Canada en diverse Scandinavische landen. Niet geheel toevallig landen waar het Engels de moedertaal is of waar dat in elk geval goed wordt gesproken. Vervolgens zag ihomer kansen op de Italiaanse markt, legt Boudewijn Groeneboer uit. “In Italië gebeurt nog relatief weinig met laadpalen, maar we hebben indicaties dat de markt daar aan het opkomen is. De Italiaanse overheid heeft subsidiepotjes klaarstaan, bedrijven hebben daar interesse in. En zodra er meer elektrische auto’s op de weg komen, zijn er vanzelf meer laadpalen nodig.”

Bij de eerste benadering van de Italiaanse markt stuitte ihomer wel meteen op de taalbarrière. Veel Italianen zijn het Engels niet machtig en omgekeerd bleek veel informatie over Italiaanse bedrijven en interessante beurzen beschikbaar in maar één taal: het Italiaans. Dat er na het winnen van het Oranje Handelsmissiefonds ondersteuning kwam van het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Nederlandse ambassade in Rome, was voor ihomer dan ook een geschenk uit de hemel. “Want op de ambassade spreken ze Italiaans. Ook hebben ze ons op het spoor gezet van een aantal voor ons aantrekkelijke beurzen. Het ministerie kon ons bovendien in contact brengen met een voor ons interessant consortium. Kortom, we zijn echt heel positief gestemd over de eerste effecten”, vertelt Groeneboer.

Zelfstandigheid

De software van ihomer stelt bedrijven in staat hun eigen laadpalen goed te beheren, laadsessies op de juiste manier af te sluiten en, niet onbelangrijk, na afloop de juiste factuur naar de juiste klanten te sturen. “Vooral dat laatste is belangrijk”, aldus Groeneboer. “Want in het buitenland wordt veel minder gewerkt met laadpasjes dan hier in Nederland. Dan is het wel prettig als je op de juiste manier kunt factureren.” Er zijn uiteraard meer aanbieders van software voor laadpaalbeheer, maar ihomer onderscheidt zich door de hoge mate van zelfstandigheid voor zijn klanten. “Er zijn aanbieders die je alles uit handen nemen, maar omdat ze alles voor je doen zijn die relatief duur. Ons product heeft het voordeel dat de klant het kan aanpassen aan zijn eigen markt en eigen wensen.”

Verrassing

Die nuchtere aanpak past perfect bij de bedrijfsstructuur van ihomer, waar alle vijftig medewerkers gelijk zijn. “We zijn een heel platte organisatie, zonder managers of directeuren”, vertelt Groeneboer. “Iedere werknemer heet hier ‘deelnemer’. In het buitenland noem ik mijzelf wel EV-directeur omdat dat soms nodig is, maar in het bedrijf hebben we die titel niet eens.”

Dat ihomer op het Nationaal Export Event in DeFabrique in Utrecht als een van de winnaars uit de bus kwam, had het bedrijf niet direct verwacht. Groeneboer: “Ik was zelfs met mijn collega Matti van Aert eerst naar een klant in Utrecht gegaan, want dat was vanuit Brabant wel zo praktisch. Hierdoor waren we nog bijna te laat voor de prijsuitreiking, maar toen was het een mooie verrassing dat we een van de winnaars waren.”

Met het Oranje Handelsmissiefonds ondersteunen evofenedex, EY, het ministerie van Buitenlandse Zaken, Regina Coeli, RVO en UPS jaarlijks tien mkb-bedrijven met hun exportambities. De inschrijving voor 2025 gaat binnenkort open.

Bron: