ZO BRENG JE JOUW BUSINESS NAAR HET BUITENLAND

Droom je ervan om met je onderneming de grens over te gaan en nieuwe landen te veroveren? In het buitenland liggen veel mogelijkheden en kansen. Met deze vijf tips stap je als ondernemer goed voorbereid de wereld in.

plane

1. Verdiep je in de markt

De export app NLexporteert helpt je bij het oriënteren op buitenlandse markten. In de app vind je per land informatie over wet- en regelgeving, handelscijfers en subsidies. Ondernemerskoepel MKB-Nederland heeft handige business guides of andere nuttige informatie over de landen waar je heen wil.

2. Maak gebruik van experts

Je hebt je eigen ideeën over de toekomst. Maar waarom zou je het wiel opnieuw uitvinden? De weg naar succes leg je sneller af door te sparren met experts en collega-ondernemers.

Een belangrijke factor voor succes is een goed netwerk. Mensen om je heen die je vooruithelpen en behoeden voor valkuilen. Op (netwerk)bijeenkomsten ontmoet je de juiste partijen.

3. Schrijf je in voor het Oranje Handelsmissiefonds

Wil jij kans maken op een jaar lang persoonlijke begeleiding bij je internationale exportambities? Schrijf je dan snel in voor het Oranje Handelsmissiefonds. Je krijgt toegang tot het internationaal netwerk van de partners van het fonds: ING, KLM, MKB-Nederland en het ministerie van Buitenlandse Zaken in samenwerking met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

4. Zoek lokale partners

Niemand kent de lokale markt zo goed als je lokale partner. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan via handelsmissies en matchmaking helpen bij het zoeken van lokale handelspartners.

5. Geloof in je doelen

Je hebt uithoudingsvermogen nodig als je een avontuur in het buitenland aangaat. Houd focus en doe geen concessies aan je kwaliteitseisen. Je bank kan je adviseren over de risico’s, zoals betalings- en leveringsrisico’s en valutarisico’s, en helpen bij de financiering.

Wees er snel bij

Ben je enthousiast geworden van deze tips? Schrijf je dan voor 11 oktober in voor het Oranje Handelsmissiefonds.

Droom jij van internationale groei?

Het OHMF, een initiatief van ING, KLM, MKB-Nederland, het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, helpt jaarlijks 10 ondernemers uit het mkb met het realiseren van hun internationale ambities. Ben jij zelf ondernemer en heb je een exportdroom? Meld je dan voor 11 oktober hier aan.

Dit artikel is eerder verschenen op www.nu.nl op 13 september 2016