‘We zijn een startup die de wereld wil veroveren’

Met bagger dijken bouwen, dat maakt de startup Netics sinds tweeënenhalf jaar mogelijk. Eldert Besseling (30) richtte het ingenieursbureau samen met zijn compagnon op. Het bedrijf is actief in Nederland, Engeland en is bezig met een project in Azië, maar het plan is de hele wereld te veroveren.

Eldert: “Baggerspecie is in feite natte prut, waar je weinig mee kunt. En er is bagger in overvloed op de wereld. Wij hebben een techniek bedacht waarmee bagger kan worden omgezet tot een bouwproduct. Daar bouwen we waterkeringen mee in de breedste zin van het woord. Maar er kunnen zelfs huizen mee gebouwd worden.”

Deltasteden

Netics is ontstaan vanuit een ander bedrijf. Eldert en zijn compagnon waren in eerste instantie breder bezig met innoverende ingenieurstechnieken. “Maar we zagen dat dit een niche was waar de wereld behoefte aan heeft. Deltasteden groeien enorm, naar schatting woont 50 procent van de wereldbevolking in een deltastad. Daardoor ontstaat in die gebieden grondstoffenschaarste. Terwijl er bagger te over is. Dankzij onze technieken kunnen zij de bagger die in hun eigen delta ligt, gebruiken als grondstof. Bijvoorbeeld om dijken mee te bouwen.”

Katrina

Netics heeft grootse plannen. “We zijn een startup die de wereld wil veroveren. We willen naar de deltagebieden waar onze kennis het hardst nodig is. Denk aan Bangladesh, Indonesië en eilandengroepen in de Grote Oceaan. Maar ook in het westen kan onze kennis nog goed toegepast worden. Kijk wat voor effect orkaan Katrina heeft gehad op een westers land.”

Vooravond

Op dit moment is het bedrijf vooral actief in Nederland en Engeland. “Maar we zijn ook een project in Azië aan het starten. We staan aan de vooravond van de grote uitrol. We hebben onze technieken bewezen in Nederland en Engeland en ze voldoen aan de normen van hier. Wij hebben de strengste normen ter wereld, dus als het hier voldoet, voldoet het overal.”

Focus

De focus ligt nu op Noord-Amerika. “In Toronto is men bezig met grote plannen om de stad te beschermen tegen zeespiegelstijging. Daar komt veel bagger bij kijken. We hopen dat het OHMF ons kan helpen daar een voet tussen de deur te krijgen. Het OHMF is erg goed in matchmaking. We verwachten dat zij ons kunnen helpen daar de juiste contacten te leggen. Het consulaat in Canada is al op de hoogte van wat we doen, dus het gaat allemaal razendsnel.”

Verschil maken

Na Noord-Amerika moet de rest van de wereld volgen. “Voor zover we weten zijn wij het enige bedrijf dat zich met dit onderwerp bezighoudt. We willen in iedere delta in de wereld waterkeringen bouwen met bagger. We hebben de potentie een groot bureau te worden dat een verschil kan maken in de wereld.”

Klimaatproblematiek

Netics wil in positieve zin geld genereren vanuit de klimaatproblematiek. “Geld is een belangrijke drijfveer, want we zijn ondernemers. We laten zien dat je hier geld mee kunt verdienen en zetten Nederland nog meer op de kaart als waterbouwland. Hoewel we gedreven zijn om geld te verdienen is juist de combinatie zo interessant. We kunnen mensen veiligheid bieden en er zelf een boterham aan overhouden.”