Fries familiebedrijf richt pijlen op Amerika

Verfproducent Anker & Stuy Verven is een Fries familiebedrijf dat al drie generaties bestaat. “Mijn opa heeft het bedrijf na de Tweede Wereldoorlog opgericht”, vertelt Emile Stuy. “Wij zijn een kleine organisatie, het familiegevoel brengen we graag over naar onze klanten. Doordat wij geen grote multinational zijn, kunnen we snel reageren op vragen uit de markt en inspringen op behoeftes.”

Anker & Stuy is een verfproducent gespecialiseerd in verven en coatings, voornamelijk voor houten ondergronden. “Wij produceren verf voor bijvoorbeeld kozijnen, deuren, trappen, maar ook voor tuinhuisjes. We leveren in bulk , denk aan partijen waar tienduizenden boekenkasten per dag van de band rollen. Maar we leveren ook direct aan professionele schilders.”

Overname

Het bedrijf van de familie Stuy heeft de naam te danken aan de overname van drukinkt- en verffabriek ‘t Anker in het Overijsselse Steenwijk, een bedrijf dat al sinds 1898 bestond. “Mijn opa heeft die fabriek in 1978 overgenomen, zo veranderde de naam van Stuy Verven in Anker Stuy.”

Geen taalbarrière

Het familiebedrijf dat in 1948 werd opgericht in het Friese Gorredijk en nu Terwispel als thuisbasis heeft, is inmiddels actief in diverse landen. “We zitten onder andere in Brazilië, Panama, Indonesië, Rusland, Maleisië en diverse Europese landen. En we hebben nu onze pijlen gericht op Amerika. Daar zouden we grote volumes af kunnen zetten, daarnaast is het een makkelijk te benaderen cultuur en is er geen taalbarrière. Ik denk dat er in Amerika behoefte is aan verschillende van onze producten, bijvoorbeeld onze lichtgevende verf die voor fietspaden gebruikt wordt en ons anti-graffitipakket.”

Gigantische database

Stuy hoopt dat het Oranje Handelsmissiefonds deuren in de Verenigde Staten kan openen. “We hopen dat we gebruik kunnen maken van het netwerk en dat via het OHMF deuren open gaan die anders gesloten zouden blijven. We verwachten dat zij ons goed kunnen ondersteunen bij het betreden van de Amerikaanse markt. De ING heeft een gigantische database vol informatie die wij goed kunnen gebruiken.”

Knappe koppen

Het succes dat Anker & Stuy Verven nu al heeft is volgens Stuy te danken aan de platte organisatie en de kennis die binnen het bedrijf aanwezig is. “Wij zijn geen logge organisatie, maar stellen ons heel flexibel op naar klanten. We zijn enorm servicegericht en hebben knappe koppen bij ons werken, zoals de hoofdprofessor van ons lab. Hij is er onder andere verantwoordelijk voor dat wij kwalitatief zeer goede producten kunnen leveren. Wij ontwikkelen zelfs producten in opdracht van klanten. Voorwaarde is dan wel dat ze voldoende af kunnen nemen.”

Als Anker & Stuy Amerika veroverd heeft, zou Stuy graag voet aan de grond krijgen in Latijns Amerika. “Dat is zeker onze ambitie, van Argentinië tot Colombia. Maar we doen het stap voor stap. Je kunt niet alles tegelijk aanvliegen.”