Yays wil toeristen laten genieten
buiten het toeristische centrum

Als je Amsterdam echt wilt zien, moet je niet in het toeristische centrum komen, zo wordt vaak gezegd. Yays speelt daarop in. Het bedrijf, dat onderdeel is van de Short Stay Group, biedt appartementen aan in buurten buiten het drukke toeristengebied. “Yays bestaan nu een half jaar en we willen binnen twee jaar ook te vinden zijn in Barcelona en Parijs”, vertelt managing director Peter Heule.

De Short Stay Group heeft al tien jaar ervaring met het voor korte tijd verhuren van apartementen. “We willen merken gaan bouwen. Zo is Yays ontstaan. We weten door onze ervaring wat klanten willen en springen hier met Yays op in. We richten ons op gezinnen met jonge kinderen, expats met of zonder gezin en groepen die zo’n tien dagen in de stad willen verblijven. Eerst wilden we Yays ‘Wow’ noemen, omdat dat vaak de reactie is van mensen als ze onze appartementen zien. Maar die naam vond ik toch iets te makkelijk. Bovendien was hij al geclaimd. Dus werd het Yays, een woord dat in Amerika gebruikt wordt als ‘jippie’.”

Geen zwembad

De appartementen van Yays kenmerken zich door kleinschaligheid. “Wij hebben vaak 30 tot 35 appartementen in een gebouw zitten. Er zit geen café, restaurant of zwembad in onze appartementencomplexen. Andere appartementenaanbieders vinden dat raar, maar het is een bewuste keuze. We werken samen met lokale ondernemers en wijzen onze bezoekers de weg naar dat leuke restaurantje op de hoek of de supermarkt die een straat verderop zit. Zo helpt Yays de lokale middenstand.”

Oude pakhuizen

Yays onderscheidt zich ook door de gebouwen waar de appartementen zich in bevinden. “Wij werken met gebouwen die vaak al langere tijd leegstaan. We vinden het een uitdaging om gebouwen uit te kiezen waar niemand anders heil in ziet. De oude pakhuizen op de Zoutkeetsgracht waar wij appartementen in hebben gebouwd, stonden bijvoorbeeld al tien jaar leeg. Het vastgoed is overigens niet ons eigendom. Wij zoeken samenwerkingen met partijen die wel willen aankopen, maar niet zelf willen exploiteren. Wij nemen de exploitatie dan voor onze rekening.”

Barcelona

Yays heeft nu drie appartementencomplexen in Amsterdam en wil graag uitbreiden naar Barcelona en Parijs. Steden waar moederbedrijf Short Stay Group al actief is. “In Barcelona geldt momenteel een hotelstop voor de hele metropoolregio. In 2016 wordt deze stop opgeheven, maar die komt wel in een andere vorm terug. We hopen dat het Oranje Handelsmissiefonds ons kan helpen draagvlak te creëren voor Yays bij politici. Daarnaast kan het OHMF helpen bij het vinden van partijen die willen investeren in vastgoed.”

Intercontinentaal

Heule verwacht dat Yays in de komende twee jaar voet aan de grond gaat krijgen in Parijs en Barcelona. Daarna staan Rome en Praag op het programma. “We hopen dat we daar binnen vijf jaar zitten. En daarna gaan we kijken of we intercontinentaal uit kunnen breiden. Er wordt al voorzichtig gesproken over Amerika en Azië.”