HET ORANJE HANDELSMISSIEFONDS GEEFT ONDERNEMERS EEN DUWTJE IN DE RUG

Het Oranje Handelsmissiefonds verleent vijf jaar lang aan tien Nederlandse bedrijven zoveel mogelijk steun bij het verwezenlijken van hun internationale ambities. Het fonds is een initiatief van MKB-Nederland, KLM, ING en ondersteund door het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

MKB belangrijk in herstel Nederlandse economie

Het midden- en kleinbedrijf (mkb) heeft een belangrijke rol in het herstel van de Nederlandse economie. Dat zegt Jan Hommen, bestuursvoorzitter van ING, dinsdag tegen NU.nl.”De export houdt Nederland op de been en draagt bij aan economisch herstel. Natuurlijk, de woningmarkt is de sleutel, maar als het mkb meer banen creëert, worden er ook meer huizen gekocht.”
Hommen doet zijn uitspraken tijdens de lancering van het Oranje Handelsmissiefonds. Een initiatief van MKB-Nederland, KLM en ING, ondersteund door het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Dit fonds verleent vijf jaar lang aan tien Nederlandse bedrijven zoveel mogelijk steun bij een stap naar het buitenland. Het gaat hierbij vooral om het delen van kennis en een internationaal netwerk.

Netwerk

KLM, die onder andere de vliegtickets verzorgt voor de uitgekozen bedrijven, benadrukt bij monde van president-directeur Camiel Eurlings dat ook zij hun netwerk zullen inzetten voor de ondernemers.

“KLM kan meer dan alleen de vluchten voor het mkb aanbieden. Wij stellen ook onze kennis van markten en onze eigen lokale contacten tot beschikking.”

Hommen wil met zijn medewerking laten zien dat de export een belangrijke factor is voor de Nederlandse economie. “Aan bedrijven die erover denken om met het buitenland zaken te doen, maar nog niet zo ver zijn gekomen om het uit te testen, willen wij ons internationale netwerk beschikbaar stellen.”

MKB-bedrijven moeten wel zelf de stap naar het buitenland willen zetten. “Je moet niet de ondernemer voor de ondernemer worden”, zegt Hommen. “Zij maken hun eigen keuze. Wij hopen van het enthousiasme dat moet ontstaan een olievlek te maken.”

Duwtje

Michaël van Straalen, waarnemend voorzitter van MKB-Nederland, is “trots” op het het Oranje Handelsmissiefonds. “Wij willen ondernemers een duwtje in de rug geven om kansrijk te ondernemen in het buitenland”, zegt hij.
“Veel mkb’ers weten de weg naar de export te vinden, maar het onbenutte potentieel is ook erg groot. Dit is een manier om mensen aan te moedigen”, aldus Van Straalen.

Overheid

De overheid heeft hierin een faciliterende rol door bijvoorbeeld handelsmissies te organiseren. Buitenlandse Zaken laat weten dat mkb’ers hierbij niet ondervertegenwoordigd zijn, maar zou wel meer deelnemers uit dat veld willen zien.
Naast de praktische toekenningen die het Oranje Handelsmissiefonds biedt, hopen de betrokken partijen vooral dat de goede voorbeelden die hieruit moeten voortvloeien andere ondernemers uit het mkb ook aanzet over de grens te kijken.
“Als het mkb overzees gaat, zul je zien dat dit tot goede deals leidt”, houdt Eurlings voor. Hommen hoopt ook dat het vertrouwen bij consumenten en ondernemers terugkeert.

“Het vertrouwen wordt maar heel langzaam opgebouwd. Als dat gaat terugkomen, is ook het financiële probleem op de huizenmarkt heel beperkt, en denk ik dat we volgend jaar een bescheiden economische groei kunnen zien.”
Bedrijven kunnen zich tot 1 oktober inschrijven bij het Oranje Handelsmissiefonds. In november wordt bekend gemaakt welke tien bedrijven als eerst van de beschikbare kennis en netwerk gebruik mogen maken.

Dit artikel is eerder verschenen op www.nu.nl op 27 augustus 2013